Street art guide: 5 byer i USA
af Marie Falk Petersen

Street art er udbredt Europa, men i den grad også i USA. Aktivist eller ej, i Danmark ansætter flere kommuner gadekunstnere til at dekorere forskellige bydele til projekter, så i visse tilfælde kan Street Art vel egentlig godt betegnes som offentlig kunst.

Street Art er i højere grad accepteret, selvom langt det meste gadekunst bliver dekoreret for at provokere. Det er en ære i sig selv at få lov til at se de spøjse og kreative input, de flotte kreationer bliver lavet på diverse bygninger og blandt andet biler, toge og lygtepæle, og hvem ved, måske er værkerne væk i morgen? Den bedste måde at opleve Street Art på, er at betragte den selv, så her får du en guide til de bedste Street art byer i USA.
los angeles street art

Los Angeles (billedekilde)

Los Angeles har uden tvivl en iøjnefaldende gadekunstsscene. Kig især efter de meget specielle camouflagemalerier hvor Street arten ligesom fader ind i gadebilledet, se eksempel her. LA Street Art Gallery, har forsøgt at lave et kort over gadekunsten i LA.

I områderne Silver Lake, Los Feliz og West Hollywood er gadekunsten ret udbredt. Guiden til Street art-stederne kan du se her. Der findes i øvrigt utrolig meget graffiti i Los Angeles, og sandsynligheden for at se en kunstner i aktion, er ret stor, rigtig mange kunstnere fra hele verden rejser til Los  Angeles, for at formere deres kunst.

Den enestående britiske gadekunstner Banksy har eftersøgende stadig tre værker tilbage i LA, et på 9941 S på Santa Monica Blvd. i Beverley Hills, og to Down Town på henholdsvis 1551-1599 East Washington Blvd. og 913 S Broadway.
new york street art

New York City (billedekilde)

Metropolen New York er anerkendt for mange ting, og særligt gadekunsten, som begyndte tilbage i 1970’erne. Hvis du lyster kan du komme på guidet tur, for at se den imponerende og beundringsrige gadekunst, se her for mere information.

Gå på opdagelse i Greenwich Village, her bugner det med gadekunst, og der bliver ved med at komme nye udsmykninger, også i East Village og Brooklyn er den kreative gadekunst er yderst udbredt.

Du vil i områder som Houston, SoHo, Chelsea, Upper West Side, Queens og Chinatown næsten spotte gadekunst på hvert eneste et gadehjørne.
detroit street art  
”The Obstruction of Justice” – Heidelberg Project

Detroit
(billedekilde)

Gadekunsten i Detroit startede ligesom i New York, i slutningen af 70’erne. Der findes ekstremt meget gadekunst i Detroit, mest udbredt er graffitien, graffiti betyder som regel at der bliver bruger spraymaling direkte på objektet, men der findes også tonsvis af stencils. Læg også mærke til de offentlige toiletter, som er udsmykket med spraymaling fra gulv til loft.

Der bliver hverken sparet på farverne, eller ideerne. Læg vejen forbi Heidelberg Street i den østlige del af Detroit, og oplev fænomenet ”The Heidelberg Project”, projektet er et imponerende udendørs kunstprojekt, påbegyndt i 1986 af den kreative sjæl/kunstneren Tyree Guyton, og hans bedstefar. Huse dekoreret med prikker, store og små, bannere/skilte med politiske budskaber, møbler og biler, der findes absolut ingen grænser.
boston street art
”The Giant of Boston”

Boston
(billedekilde)

I Boston er graffitimaling meget udbredt. Grundet de mange universiteter i byen, bor der mange unge i Boston, og det siges at
denne unge befolkning har positiv indflydelse på den generelle opfattelse af gadekunsten i byen. Der findes 30 vægmalerier i Street art stilen. Graffitikunsten kom til Boston i starten af 80’erne, et lille årti efter trenden begyndte at udbrede sig i New York.

Udforsk gadekunsten i Chinatown, hvor en multikulturel kultur holder til, du kan også gæste bydelen Allston, hvor den lokale Street Art kunstner Dan Plasma udfolder sine kunstneriske evner.

På billedet ses ”The Giant of Boston”, som er dekoreret af to brasilianske brødre, og der er bestemt delte meninger om vægmaleriet, nogen mener at det er kunst, andre er meget uenige, bedøm selv, du kan finde værket på Dewey Square.
San Francisco street art

San Francisco (billedekilde)

Særligt området Haight-Ashbury er kendt for dets Street art. Værkerne er kreeret i alverdens farver og tanker af kreative sjæle fra nær og fjern. Ofte er byen betegnet som ”An Outdoor Gallery”, og gadekunsten er i højere grad accepteret, og det gør derved San Fransisco derved til en anerkendt storby, samt en stor inspirationskilde for andre storbyer.

Og minsandten om Banksy ikke også har været her, du kan spotte det ene af hans værker på 19-21 Sycamore Street, det er dog halvt sprayet over, men rotten på 209 9th Street er der stadig.

Hvis du vil se hvordan kunsten bliver til, så findes der mange stande som har gadekunstnere, som laver værker dag ud og dag ind med deres spraypaint.Inden du rejser til USA, så få dig et overblik over områder med mere på denne geniale hjemmeside kaldet ”Street Art View”, som er et kort over alverdens Street Art.


Skrevet af Marie Falk Petersen, som til daglig skriver rejseartikler, bosat i London, tidligere i København og Montreal. Marie er vild med kunst og boligindretning og så har hun besøgt over 30 lande.


Toppen !